Krokiety z pieczarkami i serem to chyba najlepsza wersja krokietów. Połączenie doprawionych pieprzem pieczarek i rozpuszczonego, lekko ciągnącego się sera. Jedne z najlepszych zestawień smakowych, dodatkowo zamknięte w naleśniku.
Idealne na imprezę, idealne na obiad, idealne na kolację – po prostu idealne…
SKŁADNIKI NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM:
FARSZ:
- 1 duża cebula
- 1 kg pieczarek
- 20 dkg żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić oprószoną solą cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
- Lekko przestudzić, dodać starty ser, wymieszać, a na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1-1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej (lub zwykłej)
- 2 jaja
- sól
- 1/4 szklanki oleju
- Wszystkie składniki należy zmiksować, odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie – ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
- Smażyć cienkie naleśniki.
- Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.
DO PANIERKI:
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Farsz rozłożyć na naleśnikach, zawinąć.
- Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem, następnie każdego krokieta panierować w jajku i bułce tartej.
- Na koniec smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor.
2 komentarze
Lauro, nie przesłodzony opis,krótki i zwięzły,a tak rozpala wyobraźnię i pobudza smakowe kubki!
wyglądają Twe krokiety po prostu idealnie :]
wyglądają rewelacyjnie:)