KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem to chyba najlepsza wersja krokietów. Połączenie doprawionych pieprzem pieczarek i rozpuszczonego, lekko ciągnącego się sera. Jedne z najlepszych zestawień smakowych, dodatkowo zamknięte w naleśniku.

Idealne na imprezę, idealne na obiad, idealne na kolację – po prostu idealne…

SKŁADNIKI NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM:

FARSZ:

  • 1 duża cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 20 dkg żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić oprószoną solą cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
  3. Lekko przestudzić, dodać starty ser, wymieszać, a na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (lub zwykłej)
  • 2 jaja
  • sól
  • 1/4 szklanki oleju
  1. Wszystkie składniki należy zmiksować, odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie – ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  2. Smażyć cienkie naleśniki.
  3. Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.

DO PANIERKI:

  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  1. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zawinąć.
  2. Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem, następnie każdego krokieta panierować w jajku i bułce tartej.
  3. Na koniec smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Krokiety z pieczarkami i serem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz