BUREK Z SEREM I SZPINAKIEM

Burek z serem

W burku zakochaliśmy się podczas jednego z pierwszych wyjazdów do Chorwacji. Naszym celem wakacyjnego wyjazdu stał się cudowny Omiš i tam znaleźliśmy miejsce w którym pieczono najlepsze  moim zdaniem burki. To była mała lokalna piekarenka, a burek z serem od nich, był dla nas niesamowitym odkryciem. Nigdy potem nie zdarzyło się nam trafić na tak idealne wypieki. Tamte pieczone były na olbrzymich blachach i ich smak trudno porównać z tymi które zdarzało nam się ostatnio kupować. Niestety te z sieciowych piekarni naprawdę niewiele wspólnego mają z burkami które poznaliśmy dawno temu.

Tutaj znajdziecie oryginał na którym wzorowałam się tworząc ten przepis. Ja z tej porcji zrobiłam dwa placki – jeden z farszem z samej fety, drugi był z fetą i szpinakiem.

SKŁADNIKI NA BUREK Z SEREM I SZPINAKIEM:

NA CIASTO:

  • 75 dkg mąki pszennej
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  1. W wodzie rozpuścić sól.
  2. Do mąki dodać olej oraz ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto – powinno być o konsystencji ciasta pierogowego.
  3. Jeśli będzie za rzadkie dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste trochę wody.
  4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na sześć równych części, z każdej uformować kulę.

DO NAMOCZENIA CIASTA:

  • 5 dkg masła
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju
  1. Masło rozpuścić i wymieszać z olejem i wodą, następnie przelać mieszankę do miski i włożyć uformowane kule z ciasta.
  2. Kulki z ciasta ułożyć tak, aby każda była dokładnie pokryta tłuszczem.
  3. Odstawić na dwie godziny.

SKŁADNIKI NA FARSZ I:

  • 25 dkg sera solankowego (feta, bałkański)
  1. Ser wystarczy po prostu pokruszyć.

SKŁADNIKI NA FARSZ II:

  • 50 dkg szpinaku mrożonego w liściach (nie taki zmiksowany)
  • 10 dkg sera solankowego (feta, bałkański)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Rozgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić aż odparuje woda, następnie dodać roztarty czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do szpinaku dodać pokruszoną fetę, wymieszać.

WYKONANIE:

  1. Pierwszą kulką rozciągnąć na jak najcieńszy i największy placek, aby ciasto się nie kleiło smarujemy ręce i blat w mieszance w której moczyły się kulki. Następnie boki ciasta składać do środka, tak aby utworzyć prostokąt lub kwadrat. Złożony placek odłożyć. Rozciągnąć na cienki placek kolejną kulkę, na środku ułożyć wcześniej złożony placek, boki drugiego placka założyć do środka, odłożyć.
  2. Rozciągnąć trzeci placek, na środek ułożyć pakiecik 1. i 2. placka, na wierzchu rozłożyć farsz I, boki trzeciego placka założyć do środka. Uformowane ciasto włożyć do blaszki piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  3. W tym czasie z trzech pozostałych kulek przygotować drugiego burka z farszem II.

Jeśli w plackach porobią się jakieś dziury, wystarczy je trochę posklejać – w produkcie finalnym jest to niezauważalne. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam proces formowania. Jeśli nie, to polecam obejrzeć filmik instruktażowy. Tutaj możecie obejrzeć jak fachowiec składa burka.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz