Zapiekany kurczak pod pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli. Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego „śródziemnomorskiego” dania głównego.
SKŁADNIKI – KURCZAK PO PIERZYNKĄ:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 30 dkg mozzarelli
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść łuskanego słonecznika
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
- Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.
4 komentarze
Apetyczna ta pierzynka!
Zacny obiadek 🙂
a z czym proponujecie serwować tego kurczaka ?
Małgorzata
Małgosiu, moim zdaniem świetnie będzie się komponować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami (kilka dni temu przedstawiałam takie bardziej wykwintne).
U mnie bardzo często mięso podawane jest z duuużą ilością warzyw, zarówno w formie surówki jak i gotowanych czy duszonych – polecam moją fasolkę z czosnkiem.