KURCZAK POD PIERZYNKĄ Z PESTO

Zapiekany kurczak pod pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli. Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego „śródziemnomorskiego” dania głównego.

SKŁADNIKI – KURCZAK PO PIERZYNKĄ:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 30 dkg mozzarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść łuskanego słonecznika
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Do kubka miksującego dodać:  bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
  3. Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.
Zapiekany kurczak pod pierzynką
Zapiekany kurczak pod pierzynką

Zobacz także...

4 komentarze

    1. Małgosiu, moim zdaniem świetnie będzie się komponować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami (kilka dni temu przedstawiałam takie bardziej wykwintne).
      U mnie bardzo często mięso podawane jest z duuużą ilością warzyw, zarówno w formie surówki jak i gotowanych czy duszonych – polecam moją fasolkę z czosnkiem.

Zostaw komentarz