Pszenno-żytni chleb na zakwasie. Niezbyt skomplikowany, bo wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wszystko dokładnie wyrobić. Pięknie wyrasta i pięknie się piecze. Według tego przepisu wykonałam już trzeci chleb – ostatnio bez płatków owsianych, z podwójną porcją otrębów, a zamiast siemienia lnianego użyłam sezam. W takiej wersji zabrany przez mojego męża do pracy jako „ciasto imieninowe” wzbudził ponoć niesamowity zachwyt.
Proporcje są na dwa duże lub trzy mniejsze bochenki. Możecie zmniejszyć o połowę ilość składników jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości chleba.
Przepis na ten chleb otrzymałam od cudownej osoby, która z kolei otrzymała go kiedyś od sióstr zakonnych. Pani Krystyno – bardzo dziękuję – przepis jest wspaniały.
SKŁADNIKI NA CHLEB DYŻEWSKI:
(na dwa duże bochenki)
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- 1/2 kg mąki żytniej chlebowej
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka płatków owsianych*
- 1 szklanka siemienia lnianego**
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 2 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
- 4 szklanki wody
* zamiast płatków owsianych można dodać podwójną porcję otrębów
** zamiast siemienia lnianego można dodać sezam
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wyrobić ciasto.
- Podzielić na 2-3 części, uformować bochenki i odstawić na kilka godzin do wyrastania.
PIECZENIE:
Foremka silikonowa
- Ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut.
- W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
- Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
- Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
- Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
- Studzić na kratce.
3 komentarze
Domowy chleb to jest to co lubię 🙂
pysznie wygląda:)
Jak zrobić ten zakwas?