Taka prosta pasta z fasoli może Was zadziwić smakiem. Podpatrzony u Nigelli pomysł na pastę z białej fasoli – dość zmodyfikowany – tutaj znajdziecie oryginał. Kromeczka domowego chleba i taka aromatyczna pasta – duet znakomity.
Pastę można przygotować z gotowej – puszkowej fasolki, ale jeśli macie odrobinę czasu warto ugotować ją samemu. Jeśli potrzebujecie recepty na niewzdymająca fasolkę – tutaj znajdziecie kilka cennych porad dotyczących gotowania.
PASTA Z FASOLI – SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (można dać też taką puszkową)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- W moździerzu utrzeć czosnek i rozmaryn ze szczyptą soli.
- Na niewielkiej patelni lub w rondelku rozgrzać oliwę, dodać pastę czosnkowo-rozmarynową i smażyć kilka minut na wolnym ogniu uważając aby się nie przypaliło. Pasta powinna się zeszklić.
- Fasolę zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem.
- Dodać całą zawartość z patelni, wymieszać i doprawić.
2 komentarze
smaczne:)
Pasta z fasoli to jest to! Ostatnio się takimi pastami zajadam 🙂