TATAR Z ŁOSOSIA NA ŻYTNIM BLINIE

Tatar z łososia

Delikatny smak łososia połączony z marynowaną cebulką i kaparami na żytnim blinie. Prosto, zdrowo i niezwykle smacznie. Przepis na tatar z łososia zgłosiłam do pierwszego etapu konkursu BlogerChef.

SKŁADNIKI – TATAR Z ŁOSOSIA:

BLINY:

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  1. Sodę wymieszać z maślanką i odstawić na kilka minut.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i ponownie odstawić na kilka minut.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki.

TATAR:

  • 15 dkg łososia wędzonego na zimno
  • 1/3-1/2 szklanki cebulki marynowanej złotej OLE!
  • 2-3 łyżki kaparów OLE!
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • 2 łyżki chrzanu tartego OLE!
  1. Cebulkę i kapary drobno posiekać (osobno) i odsączyć z nadmiaru płynu.
  2. Chrzan wymieszać z twarożkiem.
  3. Bliny posmarować twarożkiem chrzanowym, na wierzch ułożyć tatara.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz