Delikatny smak łososia połączony z marynowaną cebulką i kaparami na żytnim blinie. Prosto, zdrowo i niezwykle smacznie. Przepis na tatar z łososia zgłosiłam do pierwszego etapu konkursu BlogerChef.
SKŁADNIKI – TATAR Z ŁOSOSIA:
BLINY:
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
- Sodę wymieszać z maślanką i odstawić na kilka minut.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać i ponownie odstawić na kilka minut.
- Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki.
TATAR:
- 15 dkg łososia wędzonego na zimno
- 1/3-1/2 szklanki cebulki marynowanej złotej OLE!
- 2-3 łyżki kaparów OLE!
- 2 łyżki kremowego twarożku
- 2 łyżki chrzanu tartego OLE!
- Cebulkę i kapary drobno posiekać (osobno) i odsączyć z nadmiaru płynu.
- Chrzan wymieszać z twarożkiem.
- Bliny posmarować twarożkiem chrzanowym, na wierzch ułożyć tatara.
Jeden komentarz
pyszny pomysł:)