Przepis pochodzi z książki Upiecz swój chleb, został trochę zmodyfikowany – w oryginale jest z mąki pszenno-żytniej – ja użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych. Tym razem jest to chleb na zakwasie. Ja dodałam też odrobinę drożdży oraz maślankę.
Zaletą tego chleba jest jego niezbyt twarda, ale rewelacyjnie chrupiąca skórka.
SKŁADNIKI NA CHLEB Z ZIARNAMI I ŚLIWKAMI:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej (np. 60% orkiszowej, 30% pszennej, 10% owsianej)
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2,5 dkg drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki zakwasu
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 płaska łyżka soli
- 1-1,5 szklanki wody
- olej
PRZYGOTOWANIE:
- Mąki należy przesiać, czynność ta powoduje lepsze wyrastanie ciasta i dzięki temu chleb będzie bardziej pulchny. W przypadku mąki pełnoziarnistej całej mąki nie uda się przesiać ze względu na zawartość otrębów – oczywiście nie należy ich wyrzucać.
- Drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
- Do przesianej mąki dodać pokrojone śliwki, ziarna, maślankę, zakwas, sól oraz rozprowadzone drożdże. Wodę należy dodawać stopniowo.
- Ciasto wyrabiać tak aby zaczęło odstawać od ręki i miski. Wyłożyć je do maski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej olejem formy (lub do dwóch). Ja piekę w dwóch podłużnych lub w dużym garnku rzymskim. Ciasto w formach odstawić ponownie do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec kolejne 50 minut.
- Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
4 komentarze
zacny, piękny bochenek.
zjadłabym z chęcią 😀
skórka najlepsza ;>
Musi niesamowicie pachnieć i smakować! Zjadłabym kromkę świeżo upieczonego…:)