INDYK PO MEKSYKAŃSKU

Indyk po meksykańsku

Mięso i warzywa, doprawione aromatycznymi przyprawami, pikantne i bardzo, bardzo rozgrzewające. Indyk po meksykańsku świetnie będzie smakować z ryżem lub plackami tortilli, można też go podać z kawałkiem świeżej bagietki, obojętnie jak podane – smakuje wybornie.

INDYK PO MEKSYKAŃSKU – SKŁADNIKI:

(składniki na 8 osób lub imprezę)

  • 1 kg udźca z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dkg fasolki szparagowej
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oleju (u mnie z orzechów arachidowych)
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 płaska łyżka ziaren kolendry (może być sproszkowana)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki (może być świeża – 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1-2 papryczki chilli
  • sól, pieprz, chilli do doprawienia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek obrać, papryczkę opłukać, usunąć pestki. Cebulę pokroić w kostkę, papryczkę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć w moździerzu razem z pozostałymi przyprawami, łyżeczką soli i koncentratem pomidorowym.
  2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w drobną kostkę (ok. 1 cm).
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej i na silnym ogniu usmażyć na rumiano mięso (jeśli nie dysponujemy dużą patelnią – warto podzielić smażenie na dwa razy). Po usmażeniu mięso przełożyć do dużego rondla lub garnka z grubym dnem.
  4. Do mięsa dodać cebulę i papryczkę chilli, oprószyć solą i smażyć chwilę, tak aby cebulka nabrała ładnego złotego koloru. Następnie dodać pastę pomidorową z przyprawami, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu, dokładnie mieszając.
  5. Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać pokrojoną czerwoną paprykę, kukurydzę, obie fasole oraz pomidory z puszki. Następnie podlać wodą, doprawić solą, pieprzem oraz sproszkowanym chilli i dusić wszystko na wolnym ogniu przez pół godziny.
  6. Podać z tortillą, ryżem lub bagietką.

Zobacz też inne potrawy mięsno-warzywne.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz