MIESZANY CHLEB NA ZAKWASIE Z CEBULĄ

Tym razem pszenno-żytni, jasny chleb na zakwasie z cebulą. Dodatek podsmażonej cebuli nie będzie pasował do każdej kanapki, zdecydowanie niezbyt dobrze będzie się komponował z dżemem lub nutellą, chleb sprawdzi się się w wytrawnych posiłkach. Jednak dodatek zwykłego twarożku, potrafił oszukać mojego męża – był całkowicie przekonany, że jadł kanapkę z serkiem cebulowym. Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi też we francuskich wytrawnych tostach – tutaj przepis na wersję z parmezanem.

Mój chleb tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.

ZACZYN:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie przestudzić.
  2. Wymieszać zakwas z mąką oraz wodą, dodać podsmażoną cebulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować.
  3. Zaczyn wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin.
  4. Wyjąć go z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby trochę się zagrzał.

SKŁADNIKI NA CHLEB NA ZAKWASIE Z CEBULĄ:

  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
  • 3 łyżeczki soli
  1. Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki oraz ciepłą wodą, następnie odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować.
  2. Maki przesiać, dodać sól, jogurt, zaczyn oraz drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Ciasto przełożyć do foremki. Ja piekłam je w jednej, ale następnym razem zrobię dwa  – chleb wyszedł bardzo wysoki i trochę zaczął się rozchodzić na boki.
  4. Chleb postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  5. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni C i potem piec jeszcze około 40 minut.
  6. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chleb z foremki i resztę czasu piekł się na kratce.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz