CIASTO CZEKOLADOWE Z CIECIERZYCY

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Przygotowuję tort dla mamy mojej koleżanki (efekt zobaczycie już wnet). Kiedy wstawiałam do piekarnika niesamowicie ciemne, wręcz czarne ciasto okropnie zachciało mi się takiego czekoladowego ciacha i tak powstało dietetyczne ciasto czekoladowe z ciecierzycy.

Człowiekowi na diecie, który słodkiego praktycznie nie jada, od czasu, do czasu też się chce czegoś dobrego. Dzisiaj więc propozycja na czekoladowe „łakoć” dla cukrzyka oraz wszystkich, którzy pilnują indeksu glikemicznego: bez mąki i na fruktozie. Może nie powali prawdziwych łasuchów – mój mąż po dwóch kęsach odłożył kawałek. Ja jednak swoją porcyjkę nakładałam na talerzyk z wielkim namaszczeniem.

To chyba ostatni przepis, który zaprezentuję w akcji Ciecierzyca w roli głównej, której jestem organizatorką. Jeszcze do jutra możecie zgłosić swój przepis.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej, odsączonej ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  1. Ciecierzycę zmiksować razem z sokiem z pomarańczy na gładką pastę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać robotem.
  2. Wylać do formy 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut – sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy.

 Ciasto czekoladowe z ciecierzycy jest kolejną propozycją do akcji:

Zobacz także...

11 komentarzy

    1. moim zdaniem fruktoza nie jest odpowiedzialna za "lepiszcze"., więc zamieniając ją na miód nie powinno się rozsypać. Jednak, przez to, że nie ma w nim mąki pszennej nie jest jakoś super zwarte

  1. Będę piekła,zamiast fruktozy dodam syrop ze stewi własnej roboty.Zobaczę jak wyjdzie i napiszę.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  2. Zrobiłam. Wyszło obłędne. Delikatnie wilgotne, nie zakalcowate. Na wierzch polałam polewą czekoladową i obsypałem migdałami. Pycha:)

  3. Ciasto wyszlo rewelacyjnie, jest pyszne, pięknie wyrosło. Dodałam jeszcze do ciasta aromat migdałowym, a wierzch polałam własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową. Przepis jest świetny, polecam 🙂

Zostaw komentarz