Ten tort czekoladowy został przygotowany dla mamy mojej koleżanki Marzenki. Miał być bardzo czekoladowy, może kawowy. Na pewno mocno wilgotny. Mama jest pasjonatką robótek ręcznych, krawcową z zamiłowania – stąd dekoracja w stylu pasmanteryjnym.
Krem lub spody tego tortu możesz wykorzystać i połączyć z innymi propozycjami.
Cieszę się, że smakował, a Marzence dziękuję za foto przekrojonego tortu.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki, wstrząsnąć
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
- Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajka i wanilię.
- Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem. Na koniec dodać kawę.
- Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 35-45 minut (patyczek powinien być suchy).
- Studzić w formie. Zimny pokroić na trzy blaty.
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kawa cappuccino
- Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, cappuccino i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać po łyżce serka ciągle ubijając.
- Ciasto jest bardzo wilgotne, więc odpada sprawa nasączania. Jedynie środkowy blat lekko skropiłam białym rumem.
Jeśli spodobał Ci się ten tort, zobacz inne moje dzieła.
2 komentarze
piękna dekoracja:)
Zrobiłam tort i jak zwykle zachwycił wszystkich swoim smakiem. Lubię Twoje przepisy