TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CAPPUCCINO

Ten tort czekoladowy został przygotowany dla mamy mojej koleżanki Marzenki. Miał być bardzo czekoladowy, może kawowy. Na pewno mocno wilgotny. Mama jest pasjonatką robótek ręcznych, krawcową z zamiłowania – stąd dekoracja w stylu pasmanteryjnym. 

Krem lub spody tego tortu możesz wykorzystać i połączyć z innymi propozycjami.

Cieszę się, że smakował, a Marzence dziękuję za foto przekrojonego tortu. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki, wstrząsnąć
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
  1. Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajka i wanilię.
  3. Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem. Na koniec dodać kawę.
  4. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 35-45 minut (patyczek powinien być suchy).
  5. Studzić w formie. Zimny pokroić na trzy blaty.

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 50 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kawa cappuccino
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, cappuccino i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać po łyżce serka ciągle ubijając.
  2. Ciasto jest bardzo wilgotne, więc odpada sprawa nasączania. Jedynie środkowy blat lekko skropiłam białym rumem.

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CAPPUCCINO

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CAPPUCCINO

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CAPPUCCINO

Jeśli spodobał Ci się ten tort, zobacz inne moje dzieła.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz