Banalnie prosty, jednak uwielbiamy to danie. Pomidorki koktajlowe są pyszne przez cały rok, dlatego taki łosoś z pomidorami gości na naszym stole regularnie, nie tylko w sezonie. Uwielbiam przepisy z niewielką ilością składników, a ten właśnie taki jest. Olbrzymią zaletą jest też to, że obiad w takim wydaniu, przygotowuje się praktycznie sam. Wam zostaje tylko wrzucenie produktów do naczynia żaroodpornego, a potem przyjemne oczekiwanie na gotowca.
Z czym podać? Świetnie smakuje sam, ale też z dowolnym dodatkiem węglowodanowym. Możecie go podać z frytkami z batatów, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub ulubionym pieczywem.
Przepis na to danie wylądował w 37. numerze Magazynu Kocioł, który wczoraj wieczorem miał swoją premierę. Zobaczcie koniecznie działy z pomidorami oraz śliwkami w roli głównej, bo to te dwa produkty są bohaterami jesiennego numeru.
SKŁADNIKI – ŁOSOŚ Z POMIDORAMI:
- 600-750 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę pokrój na mniejsze porcje, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie prósz solą i pieprzem, odstaw. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Pomidorki opłucz, osusz i pokrój na połówki, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty czosnek, gałązki tymianku i rozmarynu, całość oprósz solą, skrop oliwą i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C (góra-dół). Do gorącego piekarnika wstaw naczynie z pomidorkami, piecz ok. 25 minut. Wyciągnij naczynie, na pomidorkach ułóż kawałki ryby, oprósz pieprzem i ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut, w zależności od grubości ryby.
Danie podaj gorące, zaraz po upieczeniu. Świetnie smakuje z pieczonymi batatami, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub ulubionym pieczywem. Jeśli stosujesz dietę z niskim indeksem glikemicznym podaj do dania ulubioną surówkę.