Pisałam już kiedyś o urządzeniu, które ma zabawną nazwę – kluseczkomania. To „urządzenie” pozwala na ekspresowe przygotowanie domowych klusek – ich smak, rodzaj zależy tylko od naszej pomysłowości lub od zawartości lodówki i spiżarki. Jeśli nie posiadasz kluseczkomanii, świetnie sprawdzi się durszlak z dużymi dziurami. Na przykład takie kluski na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz lekko podsuszonej resztki lazura, który gdzieś się zapodział w lodówce. Do tego trochę wędzonej ryby i obiad po 20 minutach można serwować na stół – zapraszam dziś na pyszne domowe kluseczki z łososiem wędzonym.
Zobacz inne propozycje na domowe kluski.
SKŁADNIKI NA DOMOWE KLUSECZKI Z ŁOSOSIEM:
- 25 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 dkg sera z niebieską pleśnią
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 30 dkg wędzonego łososia (idealne są brzuszki wędzone na gorąco)
- posiekany koperek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ser pokrusz a jeśli jest zbyt twardy zetrzyj go na tarce na dużych oczkach.
- Ze wszystkich składników wyrób ciasto, następnie odstaw na kilka minut i ponownie wyrób.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
- Przeciskaj ciasto przez kluseczkomanię bezpośrednio na wrzątek, po 2-3 minutach odsącz kluski na sicie.
- Do gorących klusek dodaj rozdrobnionego łososia oraz posiekany koperek, wymieszaj i od razu podawaj.
Zobacz mój profil na FB.
Jeden komentarz
ciekawy pomysł 🙂