Dzisiaj ruszyła założona przeze mnie akcja na Mikserze „Ciecierzyca w roli głównej”. Zapraszam Was do uczestnictwa w niej. Zapraszam do dzielenia się pomysłami na wykorzystanie tego niedocenianego u nas ziarna. Ja na rozpoczęcie akcji proponuję Wam pyszną przekąskę – to ciecierzyca pieczona na ostro. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów. Dodatki smakowe mogą być naprawdę różne, zarówno na słono, jak i na słodko.
SKŁADNIKI – CIECIERZYCA PIECZONA:
- 1/2 kg suszonej ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin), następnie ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut. Na koniec odsączyć na sicie i lekko przestudzić.
- Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
- Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 40 minut. Co jakiś czas należy ziarna przemieszać. Pod koniec trzeba bardzo pilnować aby ziarna nie przypaliły się.
9 komentarzy
super jest jadłam taką:)
pyszna przekąska!
Właśnie taką zrobiłam:-) Jest pyszna:-)
Można zrobić z cieciorki w puszce?
Beato, ja nie robiłam, ale widziałam w necie mnóstwo przepisów na pieczoną ciecierzycę właśnie z puszki.
Pozdrawiam
Czy długo może leżeć w szafce ?
Nie wiem. Ja piekłam dwa razy, ale nie doczekuje nawet wieczora…
Kurczę juz od dawna mnie kusi ten przepis, ale jak na złość nie mogę znaleźć suszonej cieciorki. Była raz w puszce a teraz pustki.
Zrobiłam i wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Magda K.