CIECIERZYCA PIECZONA NA OSTRO

Ciecierzyca pieczona na ostro

Dzisiaj ruszyła założona przeze mnie akcja na Mikserze „Ciecierzyca w roli głównej”. Zapraszam Was do uczestnictwa w niej. Zapraszam do dzielenia się pomysłami na wykorzystanie tego niedocenianego u nas ziarna. Ja na rozpoczęcie akcji proponuję Wam pyszną przekąskę – to ciecierzyca pieczona na ostro. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów. Dodatki smakowe mogą być naprawdę różne, zarówno na słono, jak i na słodko.

SKŁADNIKI – CIECIERZYCA PIECZONA:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin), następnie ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut. Na koniec odsączyć na sicie i lekko przestudzić.
  2. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
  3. Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 40 minut. Co jakiś czas należy ziarna przemieszać. Pod koniec trzeba bardzo pilnować aby ziarna nie przypaliły się.
Ciecierzyca pieczona na ostro
Ciecierzyca pieczona na ostro
Ciecierzyca w roli głównej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

9 komentarzy

Zostaw komentarz