Bardzo prosty przepis na drożdżowe bułki ziemniaczane, idealne na kanapki. Przepis podpatrzony na tej stronie.
Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej, a tuż przed przygotowaniem ciasta tylko je zetrzeć na tarce.
SKŁADNIKI BUŁKI ZIEMNIACZANE:
- 500 g mąki
- 400 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki soli
- 5 dkg drożdży
- starty ser do posypania (opcjonalnie)
- olej do posmarowania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem, posypać serem i odstawić na 15 minut – powinny lekko podrosnąć.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch można posmarować olejem.
4 komentarze
Świetne, smakowite buły!
ale fajny pomysł:)
Ciekawy pomysł, ale muszę dopytać. – W przepisie jest podane, że ma być 500 g mąki… ale jakiej mąki? Czy w domyśle musi być pszenna, czy też dowolna?
W domyśle jeśli nie jest podane, to zwykła pszenna, każda inna będzie miała inne właściwości