Przepis na torcik jaśminowy to mój wkład do działu przepisów z jednym z bohaterów 26 numeru Magazynu Kocioł, jakim była herbata. Lekki czekoladowy spód na bazie pełnoziarnistej mąki, bez cukru, bo dosłodzony erytrolem oraz lekki krem śmietankowy z dodatkiem herbaty jaśminowej. Ciasto ma niski IG, więc polecam go dla insulinoopornych oraz cukrzyków.
SKŁADNIKI NA TORCIK JAŚMINOWY:
CIASTO:
- ¼ szklanki kakao
- 6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- ½ szklanki erytrolu
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
KREM:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki erytrolu
- 5 łyżek herbaty jaśminowej
- 4 listki żelatyny
- 300 ml śmietanki 30 – 36%
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Kakao, mąkę, proszek i sól przesiej do miski, a w drugiej misce utrzyj na puch masło z erytrolem. Następnie nadal ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce jogurtu oraz mąki z dodatkami. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C, na koniec ostudź.
- Krem: zagotuj mleko z erytrolem, zdejmij z ognia, wsyp herbatę, następnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Odcedź herbatę i podgrzej mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy i żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia, na koniec ostudź i odczekaj, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj mleko z żelatyną.
- Ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do tortownicy wyłóż połowę masy, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.
- Następnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem wyłóż na paterę i dowolnie udekoruj.
3 komentarze
mmmm wygląda pysznie 😛
dziękuję 🙂
Jaśmin jest bardzo delikatny, a tu takie dobre połączenie. Dzięki za inspiracje.