TORCIK JAŚMINOWY BEZ CUKRU

Torcik jaśminowy bez cukru

Przepis na torcik jaśminowy to mój wkład do działu przepisów z jednym z bohaterów 26 numeru Magazynu Kocioł, jakim była herbata. Lekki czekoladowy spód na bazie pełnoziarnistej mąki, bez cukru, bo dosłodzony erytrolem oraz lekki krem śmietankowy z dodatkiem herbaty jaśminowej. Ciasto ma niski IG, więc polecam go dla insulinoopornych oraz cukrzyków.

SKŁADNIKI NA TORCIK JAŚMINOWY:

CIASTO:

  • ¼ szklanki kakao
  • 6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • ½ szklanki erytrolu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

KREM:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 5 łyżek herbaty jaśminowej
  • 4 listki żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30 – 36%
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Kakao, mąkę, proszek i sól przesiej do miski, a w drugiej misce utrzyj na puch masło z erytrolem. Następnie nadal ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce jogurtu oraz mąki z dodatkami. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C, na koniec ostudź.
  3. Krem: zagotuj mleko z erytrolem, zdejmij z ognia, wsyp herbatę, następnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Odcedź herbatę i podgrzej mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy i żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia, na koniec ostudź i odczekaj, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj mleko z żelatyną.
  4. Ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do tortownicy wyłóż połowę masy, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.
  5. Następnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem wyłóż na paterę i dowolnie udekoruj.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz