Mało mnie tu ostatnio – już jutro premiera kolejnego numeru Kotła, a ja jeszcze zalegam z przepisem na dip z sera pleśniowego, który przygotowywałam ponad dwa miesiące temu. Mam wrażenie, że moje życie w ostatnich tygodniach weszło na nieco inny tor i przeskoczyło z nieco leniwej górskiej kolei parowej na zdecydowanie szybszy francuski TGV. W najbliższym czasie zmian w moim życiu będzie więcej, ale będę starać się co jakiś czas podrzucać Wam coś smacznego i pewnie spróbuję pokazać te zmiany 🙂
Przepis na ten dip powstał do działu z produktem regionalnym, którym w 11 numerze był kamiennogórski ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam ten wyrób i bardzo często gości w naszej kuchni. Jest świetny jako element deski serów, ale rewelacyjnie nadaje się do gotowania. Zerknijcie do naszego jedenastego numeru i zobaczcie koniecznie inne przepisy z jego wykorzystaniem (klik).
SKŁADNIKI:
- 165 g kamiennogórskiego sera pleśniowego
- 3–4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3–4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Ser zmiksuj razem z jogurtem. Dodaj szczypiorek.
- Podaj z pieczonymi ziemniaczkami lub, w zdrowszej wersji, z słupkami świeżych warzyw: papryki, cukinii, selera naciowego czy marchewki.