Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego, zdrowego śniadania. Dwa świetne składniki: czarny ryż i jedwabiste tofu w towarzystwie świeżych owoców.
O czarnym ryżu już kiedyś wspominałam (tutaj świetna sałatka z jego wykorzystaniem). Więcej napiszę o drugim składniku.
Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, powstałego przez moczenie i gotowanie soi. Znany od ponad 2 tysięcy lat, jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej.
Tofu jest bogatym źródłem, dobrze przyswajalnego białka. Jest źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej jest podstawowym zamiennikiem białka zwierzęcego. Tofu ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealny dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością. Polecany jest dla kobiet przechodzących menopauzę, ponieważ łagodzi dolegliwości z nią związane oraz przy leczeniu osteoporozy bo zawiera dwukrotnie więcej wapnia niż mleko krowie.
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje tofu:
– tofu twarde – najbardziej u nas znane. Wykorzystuje się je do smażenia, gotowania i grillowania. Wyglądem przypomina kostkę białego sera. Tofu twarde występuje nieraz w wersji wędzonej.
– tofu jedwabiste – wykorzystuje się je do przygotowania deserów, zup i sosów jako zamiennik śmietany, mleka czy jogurtu. Konsystencją przypomina gęstą śmietanę.
Kompendium wiedzy i naprawdę świetny przewodnik po świecie tofu znajdziecie tutaj.
SKŁADNIKI:
- opakowanie jedwabistego serka tofu (silken soft)
- 30 dkg borówek lub innych miękkich owoców
- 1 szklanka czarnego ryżu
- opcjonalnie ksylitol do dosłodzenia
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Zmiksuj borówki z serkiem tofu, ewentualnie dosłodź ksylitolem.
- Ciepły ryż podaj z musem.