DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

Domowe masło orzechowe

Zaczęło się od felernych orzeszków, takich w łupinkach. Były słabo uprażone i mimo, że jesteśmy od fistaszków nieco uzależnieni, jakoś nie bardzo nam wchodziły. Przerobiliśmy więc je na pyszne domowe masło orzechowe. Takie domowe, bez zbędnych dodatków, tylko orzechy i sól. Oczywiście można je samodzielnie modyfikować: dodać odrobinę cukru trzcinowego, miodu czy dodatku idealnego – gorzkiej czekolady. Czekoladę można zmiksować lub dodać do masła w postaci posiekanej. Grudka czekoladowa przegryziona w towarzystwie masła orzechowego jest smakowym odlotem, zdrowym odlotem. Jeśli wolicie wersję z chrupiącymi kawałkami orzechów, to wystarczy podczas mielenia odłożyć łyżkę lub dwie takich nie do końca zmielonych i wymieszać je gotowym masłem.

SKŁADNIKI NA DOMOWE MASŁO ORZECHOWE:

  • 75 dkg fistaszków
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy obrać z łupinek, usunąć suche skórki.
  2. Wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Mi zajęło to ok. 20 minut.
  3. Co jakiś czas należy przemieszać je łyżką, aby podpiekały się równomiernie. Orzechy wystudzić.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Utrzeć na krem.

Początkowo może Wam się wydawać, że z ucierania nic nie będzie. Masa we wstępnej fazie miksowania bardziej przypomina bułkę tartą niż masło, jednak po ok. 3-5 minutach powinniśmy osiągnąć zamierzony cel.

UWAGA:

Sprawdźcie swoje urządzenie – niektóre z nich mają ograniczenia ciągłej pracy i może zdarzyć się, że trzeba będzie mu dać w międzyczasie trochę odpocząć.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz