Śniadanie węglowodanowe w I fazie Montignac to u mnie najczęściej kromka dozwolonego chleba (wasa, pumpernikiel, lub kromka domowego pełnoziarnistego) z jakimś dodatkiem. Tym dodatkiem najczęściej jest chudy biały ser, powidła lub dżem bez cukru od czasu do czasu tuńczyk. Świetnym urozmaiceniem dość monotonnych śniadań są pasty na bazie roślin strączkowych. I dzisiaj przykład takiej pasty. Bogata w białko roślinne oraz witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – pasta z grochu i pieczarek.
Ja przygotowanie tej pasty połączyłam z przygotowaniem grochówki dla mojej rodziny, więc odpadło to co w przygotowaniu jej trwa najdłużej – gotowanie grochu.
SKŁADNIKI – PASTA Z GROCHU I PIECZAREK:
- 1 szklanka ugotowanego żółtego grochu
- 15 dkg pieczarek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowany groch (nie należy go zbyt mocno odsączyć) zmiksować.
- Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i „podsmażyć” na wolnym ogniu (można dodać odrobinę oliwy). Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać ze zmiksowanym grochem.
- Podawać z ogórkiem kiszonym na kromce chleba z mąki pełnoziarnistej.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
takiej pasty jeszcze nie jadłam, bardzo fajny pomysł, wygląda apetycznie:)