MACZANKA – ŻEBERKA PO BIAŁORUSKU

Żeberka po białorusku

Ten prosty i nieskomplikowany przepis na żeberka po białorusku bardzo Wam polecam. W taki sposób mięso przygotowywała w moim rodzinnym domu babcia. Czysty smak mięsa, które nie potrzebowało dodatkowych podkręcaczy smaku bo zawsze było świeże i naprawdę dobrej jakości.

Przepis pochodzi z książki “Kuchnia białoruska”. W tej książce odnalazłam wiele potraw z mojego dzieciństwa – mój dziadek pochodził z pogranicza dzisiejszej Białorusi…

W oryginale żeberka podane są z dość tłustym sosem śmietanowym, ja nieco odchudziłam przepis.

Danie można podać z gotowanymi ziemniakami lub blinami. U nas maczanka została podana z innym daniem, z mojego dzieciństwa – to gołąbki z surowych ziemniaków zawinięte w liście kiszonej kapusty – tutaj znajdziecie przepis. Nie spotkałam nikogo kto znałby tę potrawę – jeśli znacie ten smak, napiszcie proszę.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka wywaru lub wody
  • 2 łyżki oleju (w oryginale 2 łyżki smalcu)
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 40 dkg pieczarek opcjonalnie (ich w oryginale nie było)

DO ZAGĘSZCZENIA:

  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  1. Żeberka, pokrojone na kawałki obsmażyć tak, by powstała rumiana skórka.
  2. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła i nabrała lekko złotego koloru.
  3. Do mięsa wlać wywar (lub wodę), dodać listek laurowy i oprószyć solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
  4. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do mięsa i chwilę razem gotować.
Żeberka po białorusku
Żeberka po białorusku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz