Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę przepis na pierogi z soczewicą. Trochę nam zapachniało wigilią, w maju. Pierogi w cieście na bazie mąki pełnoziarnistej, dużo błonnika, niski indeks glikemiczny, czyli idealne dla osób na diecie.
SKŁADNIKI NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ:
FARSZ:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 20 dkg pieczarek
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- woda
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
- Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oprószyć solą i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i smażyć kilka minut, następnie dodać soczewicę i doprawić solą oraz pieprzem.
- Do mąki dodać bardzo ciepłą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej – bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.
- Nakładać farsz i kleić pierogi, na koniec ugotować w osolonej wodzie.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
Świetne…uwielbiam taki rustykalny styl w kuchni:)I takie pierożki…pozdrawiam:)
z soczewica sa bardzo smaczne:)
Świetny pomysł, a pierogi mogę jeść cały rok na różne sposoby 🙂 fotki piękne pozdrawiam 🙂
takich jeszcze nie jadłam 🙂 ciekawe jak smakują..
jakie piekne falbanki!!! pozdrawiam
Wg mnie soczewica do pierożków jest o wiele smaczniejsza bez gotowania, gdy ją namoczymy na noc, wypłuczemy i 3 razy zmielemy, a później usmażymy na patelni (najlepiej pod przykryciem) z cebulką przesmażoną na sporej ilości oleju. Trzeba tylko dodać dość dużo wody i bardzo często mieszać, bo łatwo przypala się. Woda wyparuje, nawet jeśli damy jej tyle, że soczewica będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego.
RUDA