Na targowiskach za niewielkie pieniądze można nabyć pomidory odmiany Lima – to znak, że trzeba zabrać się za produkcję suszonych pomidorów (klik). W ubiegłym roku opisałam dokładnie ich produkcję i naprawdę polecam. Dla mnie to jeden z najlepszych smakołyków. Idealne do położenia na opieczonym chlebie, świetny dodatek na pizzę oraz do makaronów. Można kupić gotowe w sklepie, ale takie zrobione własnoręcznie nie tylko smakują i pachną lepiej – dają jeszcze satysfakcję – są moje. Podczas przygotowania powstaje produkt uboczny – mokry środek: płyn i pestki. Można je wylać lub użyć do zupy czy gulaszu. Można też błyskawicznie przygotować świetny koktajl pomidorowy.
SKŁADNIKI KOKTAJL POMIDOROWY:
- 2/3 szklanki pomidorów
- 2 łyżki listków świeżej bazylii
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku, opcjonalnie
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory, bazylię, jogurt, czosnek i sól zmiksować – ewentualnie doprawić solą.
- Przelać do szklanki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
eliksir zdrowia:)
… z resztek