BAŁKAŃSKI PLACEK PRZEKŁADANY

Placek przekładany

Placek przekładany na wzór pity, czyli ciasta obecnego w kuchniach chyba wszystkich krajów bałkańskich. Wersji jest tyle ile u nas przepisów na sernik. U mnie to półfrancuskie ciasto na bazie masła i sera, a jako nadzienie: mak, jabłka i orzechy. Ciasto dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej – powinno odpocząć w lodówce najlepiej przez całą noc.

Dla mnie idealne – niektórym może brakować trochę „słodkości”. Można zwiększyć ilość cukru w poszczególnych warstwach lub posypać wierzch cukrem pudrem.

SKŁADNIKI PLACEK PRZEKŁADANY

NA CIASTO:

  • 50 dkg białego sera
  • 50 dkg mocno schłodzonego masła
  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  1. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, a masło posiekać.
  2. Mąkę ser i masło wymieszać, dodać pozostałe składniki, następnie szybko zagnieść.
  3. Przykryć i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

MASA JAJECZNA:

  •  2 jajka
  • 1 białko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  1. Składniki dokładnie wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.

I WARSTWA:

  • 4 spore jabłka
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, następnie dodać cukier oraz cynamon i wymieszać.

II WARSTWA:

  • 1 szklanka suchego maku
  • 1/2 masy jajecznej

III WARSTWA:

  • 20 dkg pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  1. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, następnie ostudzić.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Blaszkę 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na cztery części, następnie pierwszą porcję ciasta rozwałkować (25×30 cm) na oprószonej mąką stolnicy. Placek przełożyć do przygotowanej formy, rozłożyć jabłka.
  3. Rozwałkować kolejną porcję ciasta i ułożyć na jabłkach. Posmarować ją 1/2 masy jajecznej, następnie posypać makiem.
  4. Przykryć kolejną porcją rozwałkowanego ciasta, ciasto posmarować miodem i posypać uprażonymi orzechami.
  5. Na koniec przykryć ostatnią, czwartą porcją rozwałkowanego ciasta, a wierzch posmarować pozostałą masą jajeczną.
  6. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jeśli wierzch zbyt mocno się podpieka trzeba placek przykryć folią aluminiową.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz