SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I TUŃCZYKIEM

Sałatka z soczewicą

Soczewica od jakiegoś czasu jest moim najlepszym towarzyszem przy przyrządzaniu posiłków – gotuję ją w większej ilości i potem przechowuję w lodówce aby móc szybciutko przygotować na przykład właśnie takie pyszne danie na śniadanie lub kolację. Zapraszam – sałatka z soczewicą, tuńczykiem z puszki oraz kiszonym ogórkiem i pomidorem. Zrobicie ją w 5 minut, bo tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z SOCZEWICĄ:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy, może być z puszki lub słoika
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ogórek kiszone
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki ketchupu bez cukru
  • 1 łyżeczka majonezu, opcjonalnie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tuńczyka odsączyć z sosu. Ogórka i pomidora pokroić w kostkę.
  2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać od razu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Soczewica z rybą – świetne połączanie. Robiłam z parowanym halibutem, ale z tuńczykiem plus ogórek kiszony dla zaostrzenia smaku, brzmi pysznie!

Zostaw komentarz