Soczewica od jakiegoś czasu jest moim najlepszym towarzyszem przy przyrządzaniu posiłków – gotuję ją w większej ilości i potem przechowuję w lodówce aby móc szybciutko przygotować na przykład właśnie takie pyszne danie na śniadanie lub kolację. Zapraszam – sałatka z soczewicą, tuńczykiem z puszki oraz kiszonym ogórkiem i pomidorem. Zrobicie ją w 5 minut, bo tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z SOCZEWICĄ:
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy, może być z puszki lub słoika
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórek kiszone
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki ketchupu bez cukru
- 1 łyżeczka majonezu, opcjonalnie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Tuńczyka odsączyć z sosu. Ogórka i pomidora pokroić w kostkę.
- Do miski włożyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać od razu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
6 komentarzy
Swietna, lekka salatka, w sam raz na lunch 🙂
Fajna. lubię soczewicę że aż strach!
właśnie ja spałaszowałam…
Soczewica z rybą – świetne połączanie. Robiłam z parowanym halibutem, ale z tuńczykiem plus ogórek kiszony dla zaostrzenia smaku, brzmi pysznie!
Nie znoszę ketchupu. Co można zamiast?
Antygona-może po prostu łyżkę majonezu…