Pyszny gulasz mięsno-warzywny. Indyk oraz sezonowe warzywa, fasola jako węglowodanowa wkładka. Podprawione kuminem oraz ziarnami kolendry, niezwykle aromatyczne jednogarnkowe danie, które świetnie się sprawdzi podczas jesiennej aury.
SKŁADNIKI:
- 1 kg fileta z indyka
- 2 puszki białej fasoli
- 4 nieduże młode marchewki
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 opakowania sosu Chili Ostry marki WINIARY
- sól, pieprz
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. W moździerzu rozetrzyj kolendrę z kuminem.
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż do zeszklenia co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie pokrój mięso w dużą kostkę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj roztarte przyprawy, smaż chwilę dokładnie mieszając.
- Do rondla wrzuć mięso, ponownie oprósz solą i smaż kilka minut mieszając, aby równomiernie się zezłociło.
- Marchewki dokładnie opłucz (młodym to wystarczy). Pokrój je na 2 centymetrowe kawałki, wrzuć do rondla. Smaż 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Dodaj do rondla i smaż kilka minut.
- Cukinię opłucz i pokrój w dużą kostkę, wrzuć do rondla i ponownie smaż kilka minut mieszając.
- Dodaj sos Winiary oraz fasolkę. Wymieszaj i dopraw. Duś jeszcze 10-15 minut co jakiś czas mieszając.
