Pyszny gulasz mięsno-warzywny. Indyk oraz sezonowe warzywa, fasola jako węglowodanowa wkładka. Podprawione kuminem oraz ziarnami kolendry, niezwykle aromatyczne jednogarnkowe danie, które świetnie się sprawdzi podczas jesiennej aury.
SKŁADNIKI NA GULASZ MIĘSNO-WARZYWNY:
- 1 kg fileta z indyka
- 2 puszki białej fasoli
- 4 nieduże młode marchewki
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 1/2 szklanki sou pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz
PRYGOTOWANIE:
- Obierz cebulę i czosnek, następnie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. W moździerzu rozetrzyj kolendrę z kuminem, a mięso pokrój w dużą kostkę.
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż do zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj kumin i kolendrę, smaż chwilę dokładnie mieszając, a następnie dodaj mięso, ponownie oprósz solą i smaż kilka minut mieszając, aby równomiernie się zezłociło.
- Marchewki dokładnie opłucz (młodym to wystarczy). Pokrój je na 2 centymetrowe kawałki, wrzuć do rondla i smaż 10 minut co jakiś czas mieszając. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski, następnie dodaj do rondla i smaż kilka minut. Cukinię opłucz i pokrój w dużą kostkę, wrzuć do rondla i smaż kilka minut mieszając.
- Dodaj sos oraz fasolkę, na koniec wymieszaj i dopraw. Duś jeszcze 10-15 minut co jakiś czas mieszając.