Pomysł na zupę krem z dyni i pomidorów, upieczonych wcześniej wypatrzyłam na tym pięknym blogu, potem widziałam go jeszcze w kilku innych miejscach. Połączenie pomidorówki ze świeżych pomidorów i kremu z dyni jest cudowne. Kwaskowość pomidorów fajnie przełamuje smak dyni, a całość doprawiona płatkami chilli jest obłędna.
SKŁADNIKI – KREM Z DYNI I POMIDORÓW:
- 1/2 kg dyni
- 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 125 g serka mascarpone
- gruboziarnista sól morska
- płatki chilli
- oliwa z oliwek
- 4 kromki dowolnego pieczywa na grzanki
PRYGOTOWANIE:
- Dynię opłucz i pokrój na kawałki.
- Pomidory opłucz, przekrój na połówki.
- Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Skrop porządnie oliwą i posyp solą.
- Wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piecz około pół godziny.
- Warzywa przetrzyj na przecieraku lub zmiksuj blenderem.
- Wymieszaj z serkiem mascarpone i dodaj do bulionu. Dopraw do smaku solą i zmielonymi płatkami chilli. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
- W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój pieczywo na niewielką kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i opiecz ze wszystkich stron.
- Gotową zupę podaj z grzankami.
2 komentarze
Obłędnie pysznie się prezentuje 🙂
Pozdrawiam
Iwona
a dziękuję bardzo, smakowało równie dobrze 🙂
pozdrawiam również