KREM Z DYNI I POMIDORÓW

Zupa krem z dyni i pomidorów

Pomysł na zupę krem z dyni i pomidorów, upieczonych wcześniej wypatrzyłam na tym pięknym blogu, potem widziałam go jeszcze w kilku innych miejscach. Połączenie pomidorówki ze świeżych pomidorów i kremu z dyni jest cudowne. Kwaskowość pomidorów fajnie przełamuje smak dyni, a całość doprawiona płatkami chilli jest obłędna.

Zupa krem z dyni i pomidorów

SKŁADNIKI – KREM Z DYNI I POMIDORÓW:

  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 125 g serka mascarpone
  • gruboziarnista sól morska
  • płatki chilli
  • oliwa z oliwek
  • 4 kromki dowolnego pieczywa na grzanki

PRYGOTOWANIE:

  1. Dynię opłucz i pokrój na kawałki.
  2. Pomidory opłucz, przekrój na połówki.
  3. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Skrop porządnie oliwą i posyp solą.
  4. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piecz około pół godziny.
  5. Warzywa przetrzyj na przecieraku lub zmiksuj blenderem.
  6. Wymieszaj z serkiem mascarpone i dodaj do bulionu. Dopraw do smaku solą i zmielonymi płatkami chilli. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
  7. W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój pieczywo na niewielką kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i opiecz ze wszystkich stron.
  8. Gotową zupę podaj z grzankami.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz