Taki drożdżowy chleb pszenno-żytni wcześniej piekłam kilka razy. Przedstawiałam go upieczonego na kamieniu po wyrastaniu w koszyczku rozrostowym. Tym razem proponuję wersję prostszą – chlebek wyrastał bezpośrednio w formie, w której potem był pieczony. Chleb jest z dodatkiem surowych ziemniaków, które zakwasza się octem balsamicznym. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach (oryginał tutaj – klik), a moja wersja tego chleba pieczona na kamieniu jest tutaj.
SKŁADNIKI NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI:
- 40 dkg mąki pszennej chlebowej
- 12,5 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 5 dkg drożdży
- 2,5 dkg miękkiego masła
- 1-1,5 szklanki ciepłej wody
- 17,5 dkg surowych, nieobranych ziemniaków (1-2 sztuki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- mąka do oprószenia
PRYGOTOWANIE:
- Do miski przesiej obie mąki i sól, dodaj pokruszone drożdże i masło, następnie wymieszaj, lekko rozcierając pomiędzy palcami.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Do drugiej miski zetrzyj na tarce ziemniaki (tak jak na placki ziemniaczane), dodaj 1 szklankę ciepłej wody oraz ocet, na koniec wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek i wyrób ciasto, jeśli będzie zbyt suche dodaj więcej wody. Ciasto przykryj i odstaw na 10 minut i ponownie wyrób.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 35-45 minut.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 30-40 minut, na koniec wyjmij i ostudź na kratce.