DROŻDŻOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Taki drożdżowy chleb pszenno-żytni wcześniej piekłam kilka razy. Przedstawiałam go upieczonego na kamieniu po wyrastaniu w koszyczku rozrostowym. Tym razem proponuję wersję prostszą – chlebek wyrastał bezpośrednio w formie, w której potem był pieczony. Chleb jest z dodatkiem surowych ziemniaków, które zakwasza się octem balsamicznym. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach (oryginał tutaj – klik), a moja wersja tego chleba pieczona na kamieniu jest tutaj.

SKŁADNIKI NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI:

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 12,5 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • 2,5 dkg miękkiego masła
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 17,5 dkg surowych, nieobranych ziemniaków (1-2 sztuki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • mąka do oprószenia

PRYGOTOWANIE:

  1. Do miski przesiej obie mąki i sól, dodaj pokruszone drożdże i masło, następnie wymieszaj, lekko rozcierając pomiędzy palcami.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Do drugiej miski zetrzyj na tarce ziemniaki (tak jak na placki ziemniaczane), dodaj 1 szklankę ciepłej wody oraz ocet, na koniec wymieszaj.
  3. Połącz zawartość obu misek i wyrób ciasto, jeśli będzie zbyt suche dodaj więcej wody. Ciasto przykryj i odstaw na 10 minut i ponownie wyrób.
  4. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 35-45 minut.
  5. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 30-40 minut, na koniec wyjmij i ostudź na kratce.
Drożdżowy chleb pszenno-żytni
Drożdżowy chleb pszenno-żytni
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz