Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz z mięsem i warzywami z mrożonek. Mięso także można wykorzystać dowolne, może to być wieprzowina, jak w moim przypadku, ale świetnie się sprawdzi indyk czy kurczak.
SKŁADNIKI NA GULASZ Z MIĘSEM I WARZYWAMI:
- 300 g karkówki (w miarę chudej), w jednym kawałku
- 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka bulionu
- ½ opakowania mrożonki – marchew z groszkiem
- ½ opakowania mrożonki – brukselka
- 1 papryka, pokrojona na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki posiekanego koperku, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W wysokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć ze wszystkich stron mięso, następnie zalać bulionem, dodać liście, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut, na koniec mięso wyjąć, odstawić do wystudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Bulion w którym dusiło się mięso przecedzić przez sito.
- W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać paprykę oraz roztarty czosnek i delikatnie ją obsmażyć, następnie dołożyć mrożonki i pokrojone mięso. Wlać bulion, na koniec doprawić i dusić do miękkości warzyw.
- Dodać koperek, a na koniec sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (zahartować śmietanę).
Gulasz można podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, świetnie smakuje podany z bagietką.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Bardzo smakowita forma sprzątania w lodówce, napisałabym raczej 😉
Wygląda apetycznie!
Hej 🙂
Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem, bo szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ozorki – w końcu wyszło na to, że ozorków w sklepie nie dostałam, za to była karkówka 🙂 Gulasz świetny, coś mi się zdaje, że na dobre zagości w mojej kuchni. Dzięki 🙂
bardzo się cieszę; pozdrawiam – trochę brakuje mi czasu, ale mam do opublikowanie rewelacyjny przepis na karkówkę