To kolejny pomysł na domową wędlinę od Joli. Po szynce z pończochy, która okazała się hitem tej jesieni (mój brat, który jest bardzo oszczędny w pochwałach, uznał ją za rewelacyjną) przyszła kolej na schab w 10 minut. To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest – mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa.
SKŁADNIKI NA SCHAB W 10 MINUT:
- 3 litry wody
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- schab (w przepisie jest 1,5 kg mój kawałek był nieco mniejszy)
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki zalewy należy umieścić w garnku, następnie włożyć mięso i włączyć kuchenkę.
- Od momentu zagotowania odmierzyć 5 minut, wyłączyć i odstawić do wystudzenia (mięsa nie wyjmujemy z wywaru)*.
- Po 6 godzinach garnek postawić na kuchence i analogicznie do poprzedniego dnia gotować 5 minut od momentu kiedy wywar zacznie wrzeć.
- Kuchenkę wyłączyć i znowu odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
- Po tym czasie wyjąć z zalewy, wytrzeć nadmiar wody ręcznikiem papierowym i serwować na kanapkę.
* po przestudzeniu garnek z zalewą i mięsem schować do lodówki
4 komentarze
Mam go na swojej liście do zrobienia już od dawna. Chyba pora w końcu się za niego zabrać 🙂
a ja dopiero wrzuciłam na listę do zrobienia, super apetyczny!
Czyz to mieso po tak naprawde 10 minutach gotowania nie bedzie surowe? Krysia
Naprawdę nie jest surowe