KREWETKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Krewetki z masłem czosnkowym

Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest – trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam – ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują. Krewetki z masłem czosnkowym pokochałam właśnie tam. Zapach masła czosnkowego w połączeniu z zapachem krewetek po prostu powalał i powala mnie z nóg, a dziś kiedy je przyrządzałam miałam usta pełne śliny…

Do przygotowania potrawy można wykorzystać każdy rodzaj krewetek (koktajlowe są najmniej wskazane). Dzisiejsza została przygotowana z gotowanych krewetek w pancerzach – naprawdę ekspresowe danie.

SKŁADNIKI NA KREWETKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM:

  • 1 kg krewetek, krewetki mrożone wcześniej rozmrozić
  • 1/3 kostki masła
  • główka czosnku
  • kawałek pora (ok 10cm)
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać. połowę rozetrzeć z solą, drugą połowę pokroić w cieniutkie plasterki. Pora oczyścić i pokroić w drobną zapałkę.
  2. W dużej patelni, najlepiej w woku rozpuścić masło, dodać roztarty czosnek oraz pora i na wolnym ogniu smażyć około 1 minuty, następnie dodać pokrojony czosnek i krewetki. Wymieszać i dusić około 10 minut pod przykryciem.
  3. Przed podaniem patelnię odkryć, wsypać natkę i na mocniejszym ogniu chwilkę podsmażyć, następnie podać z ryżem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz