Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest – trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam – ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują. Krewetki z masłem czosnkowym pokochałam właśnie tam. Zapach masła czosnkowego w połączeniu z zapachem krewetek po prostu powalał i powala mnie z nóg, a dziś kiedy je przyrządzałam miałam usta pełne śliny…
Do przygotowania potrawy można wykorzystać każdy rodzaj krewetek (koktajlowe są najmniej wskazane). Dzisiejsza została przygotowana z gotowanych krewetek w pancerzach – naprawdę ekspresowe danie.
SKŁADNIKI NA KREWETKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM:
- 1 kg krewetek, krewetki mrożone wcześniej rozmrozić
- 1/3 kostki masła
- główka czosnku
- kawałek pora (ok 10cm)
- garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek obrać. połowę rozetrzeć z solą, drugą połowę pokroić w cieniutkie plasterki. Pora oczyścić i pokroić w drobną zapałkę.
- W dużej patelni, najlepiej w woku rozpuścić masło, dodać roztarty czosnek oraz pora i na wolnym ogniu smażyć około 1 minuty, następnie dodać pokrojony czosnek i krewetki. Wymieszać i dusić około 10 minut pod przykryciem.
- Przed podaniem patelnię odkryć, wsypać natkę i na mocniejszym ogniu chwilkę podsmażyć, następnie podać z ryżem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
uwielbiam krewetki z czosnkiem i uwielbiam pora ale jesce nigdy tego nie połaczyłam hmm.. 🙂
Świetny pomysł. Brzmi smacznie a przedewszystkim szybko.
Kaśka