Mam dzisiaj dla Was propozycję jednogarnkowego dania, danie bezmięsnego – zaprasza na gulasz z ciecierzycą. O brązowej ciecierzycy już kiedyś pisałam, znajdziecie ją pod nazwą kala chana lub desi. Kala chana jest mniejsza niż zwykła ciecierzyca, ma zdecydowanie ciemniejszą, grubszą skórkę. Jest bardzo bogata w błonnik, białko, fosfor, wapń i żelazo. Przed gotowaniem należy ją moczyć całą noc a gotować minimum 1,5 godziny. W ostatnim czasie pojawiła się w wielu sklepach już gotowa, zapakowana w puszki. Taki gotowiec pozwoli na wyczarowanie w ekspresowym tempie świetnego gulaszu, który z pewnością może zastąpić mięso na stole.
SKŁADNIKI NA GULASZ Z CIECIERZYCĄ:
- 2 puszki brązowej ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (do smaku)
- 1 szklanka pikantnego sosu lub pikantnego ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
PRYGOTOWANIE:
- Kolendrę oraz kumin utrzyj w moździerzu. Obierz cebule i czosnek, następnie cebule pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
- W garnku z grubym dnem lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut na silnym ogniu. Dodaj kumin oraz kolendrę, smaż chwilę mieszając cały czas aby się nie przypaliło.
- Dodaj ciecierzycę (razem z zalewą) oraz sos lub ketchup, na koniec dopraw do smaku solą i pastą curry. Duś kilka minut do połączenia smaku.