HERBACIANY MUS CZEKOLADOWY

Kilka dni temu stałam się obiektem poszukiwań. Prawdę mówiąc zapomniałam o tym przepisie, teraz korzystając ze zdjęcia, które zamieścili organizatorzy pozwoliłam sobie przedstawić Wam pomysł na ten deser. Herbaciany mus czekoladowy przygotowywałam podczas Pikniku Kulinarnym, który towarzyszył Finałowi konkursu Bloger Chef. Startowałam w konkursie na deser z  nowymi smakami herbaty Teekanne. W czasie świetnej zabawy, obserwowani przez publiczność przygotowaliśmy pięć autorskich deserów.

W rezultacie nie wygrałam, a pierwsze miejsce zajęła Marta Pyzik z Kolorowo-torcikowo za ptysie z kremem na bazie herbaty Forest Fruit.

SKŁADNIKI NA HERBACIANY MUS CZEKOLADOWY:

  • 10 dkg masła
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 torebki herbaty Ginger & Lemon
  • kieliszek białego rumu lub wódki (opcjonalnie)
  • ciasteczka oreo lub degistive
  • pokruszona czekolada do ozdobienia (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem przełożyć do rondelka i następnie wystudzić.
  2. Herbatę zaparzyć, w naparze rozpuścić żelatynę, także lekko wystudzić.
  3. Jajka sparzyć, a następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca. 
  5. Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną.
  6. Na spód pucharków wysypać pokruszone ciasteczka oreo.
  7. Na koniec masę rozłożyć do pucharków, a przed podaniem ozdobić startą czekoladą.

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz