Lody są chyba najlepszym deserem. Takie same w sobie są już idealne, dają też nieograniczone możliwości na komponowanie słodkości.
Dzisiaj proponuję Wam lody z dodatkiem gorącego sosu czekoladowego ozdobione serduszkami wykonanymi z pianek Jojo Marshmallow – to taki mój wkład w walentynkowe szaleństwo…
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki miazgi kakaowca* lub dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- ulubione lody – u mnie Manhattan czekoladowo-waniliowe
* Do przygotowania sosu użyłam miazgi kakaowca to taka „gorzka czekolada 100%”. Jeśli wolicie wersję bardziej słodką użyjcie czekolady lub dosłodźcie masę cukrem lub stewią.
- Kremówkę wlać do rondelka, kiedy zawrze, zmniejszyć ogień i wsypać miazgę kakaowca lub połamaną czekoladę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia.
- Na koniec wlać kawę. Gotować chwilę na wolnym ogniu – sos powinien być gęsty. Sos można podgrzewać.
- Przygotować dekoracje z pianek.
- Do pucharka włożyć porcję lodów, polać gorącym sosem. Na wierzch ułożyć dekoracje z pianek.
SERDUSZKA DO PODANIA:
- dowolna ilość pianek Jojo Marshmallow
- dowolne posypki do dekoracji słodyczy
- Pianki pokroić ostrym nożem na trzy części. Z każdej małymi, ostrymi nożyczkami wyciąć serduszka. Jeśli macie możecie użyć malutkich wykrawaczek.
- Po rozcięciu powierzchnia pianki jest dość klejąca – bez problemu przykleją się do niej drobne cukiereczki z posypek.
Jeden komentarz
rewelacja:D