ZAPIEKANKA Z DORSZA I BRUKSELKI

Zapiekanka z dorsza i brukselki

Zapiekanka z dorsza z dodatkiem brukselki – prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie dania obiadowego z rybą w roli głównej. To danie pomimo swojej prostoty zachwyci chyba każdego. Można przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby, można wykorzystać świeżą lub mrożoną brukselką – wystarczy składniki wyłożyć na blaszkę i zapiec.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z DORSZA:

  • 70 dkg filetów z dorsza
  • 50 dkg brukselki
  • 25 dkg fasolki szparagowej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
  2. Warzywa opłukać i odstawić aby dokładnie ociekły z wody. Oprószyć solą.
  3. Warzywa i rybę rozłożyć równomiernie na blaszkę. Rozsmarować cieniutko majonez, wierzch posypać startą mozzarellą.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 60 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz