Zapiekanka z dorsza z dodatkiem brukselki – prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie dania obiadowego z rybą w roli głównej. To danie pomimo swojej prostoty zachwyci chyba każdego. Można przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby, można wykorzystać świeżą lub mrożoną brukselką – wystarczy składniki wyłożyć na blaszkę i zapiec.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z DORSZA:
- 70 dkg filetów z dorsza
- 50 dkg brukselki
- 25 dkg fasolki szparagowej (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
- Warzywa opłukać i odstawić aby dokładnie ociekły z wody. Oprószyć solą.
- Warzywa i rybę rozłożyć równomiernie na blaszkę. Rozsmarować cieniutko majonez, wierzch posypać startą mozzarellą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 60 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
smaczny pomysł:)
Bardzo ciekawe połączenie smaków – świetny sposób na oswojenie brukselki 😉
brukselki z rybą jeszcze nie jadłam, ale wygląda to apetycznie:)