Taka jajecznica na śmietanie pojawiła się w poprzednim, trzynastym numerze naszego Magazynu KOCIOŁ. Przygotowałam go do działu kuchni przesiedleńczej. To pyszna wersja podania jajka, którą wraz z mężem znamy z naszych rodzinnych domów – przygotowywały ją nasze babcie, choć pochodziły z różnych regionów. Przygotowywana na gęstej wiejskiej śmietanie, na zawsze dla nas będzie „smakiem dzieciństwa”. Jeśli nie znacie takiego sposobu, polecamy :).
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 łyżki tłustej ukwaszonej śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na lekko rozgrzaną patelnię wyłóż śmietanę i podsmaż ją kilka minut na wolnym ogniu.
- Dodaj rozbełtane jajka, dopraw solą i smaż do lekkiego ścięcia.
- Na koniec dopraw mielonym pieprzem.
- Jajecznicę podaj ze świeżym pieczywem oraz szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką.
Jeden komentarz
jajecznica stała się ostatnio moim ulubionym śniadaniem. chętnie wypróbuje tej wersji 🙂