JAJECZNICA NA ŚMIETANIE

Jajecznica na śmietanie

Taka jajecznica na śmietanie pojawiła się w poprzednim, trzynastym numerze naszego Magazynu KOCIOŁ. Przygotowałam go do działu kuchni przesiedleńczej. To pyszna wersja podania jajka, którą wraz z mężem znamy z naszych rodzinnych domów – przygotowywały ją nasze babcie, choć pochodziły z różnych regionów. Przygotowywana na gęstej wiejskiej śmietanie, na zawsze dla nas będzie „smakiem dzieciństwa”. Jeśli nie znacie takiego sposobu, polecamy :).

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki tłustej ukwaszonej śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na lekko rozgrzaną patelnię wyłóż śmietanę i podsmaż ją kilka minut na wolnym ogniu.
  2. Dodaj rozbełtane jajka, dopraw solą i smaż do lekkiego ścięcia.
  3. Na koniec dopraw mielonym pieprzem.
  4. Jajecznicę podaj ze świeżym pieczywem oraz szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką.
Jajecznica na śmietanie
Jajecznica na śmietanie
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz