DROŻDŻOWE RACUCHY PEŁNOZIARNISTE

Racuchy pełnoziarniste na mące orkiszowej

Takie racuchy pełnoziarniste można podać zarówno na śniadanie lub na kolację jak i na lekki obiad. Racuchy to naprawdę szybkie danie, a jakież smaczne.

Przygotowane z mąki pełnoziarnistej więc można przymknąć oko, że smażone w tłuszczu…

SKŁADNIKI NA RACUCHY PEŁNOZIARNISTE:

  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 2-3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder ksylitol do posypania,

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka.
  2. Jajka dokładnie roztrzep, dodaj mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielkie plasterki. Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz