Takie racuchy pełnoziarniste można podać zarówno na śniadanie lub na kolację jak i na lekki obiad. Racuchy to naprawdę szybkie danie, a jakież smaczne.
Przygotowane z mąki pełnoziarnistej więc można przymknąć oko, że smażone w tłuszczu…
SKŁADNIKI NA RACUCHY PEŁNOZIARNISTE:
- 4 jajka
- 50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 l ciepłego mleka
- 2-3 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder ksylitol do posypania,
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozmieszaj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka.
- Jajka dokładnie roztrzep, dodaj mleko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielkie plasterki. Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Pyszności 😀 Uwielbiam takie z wykorzystaniem razowych mąk.
nie ma to jak racuszki.