Tym razem zupa w wersji zapiekankowej. Zapiekana zupa pomidorowa przygotowana z gotowca w postaci mrożonki. Ekspresowa do przygotowania i rewelacyjnie smakująca. Skusicie się?
SKŁADNIKI – ZAPIEKANA ZUPA POMIDOROWA:
- opakowanie Pysznej Zupy Krem Pomidorowy z bazylią marki Poltino
- 250 g ulubionego makaronu
- 150 g sera żółtego (najlepiej mieszanka różnych, np.: chedar, gouda, bursztyn)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- świeże zioła do podania, takie jak lubisz
PRZYGOTOWANIE:
- Ser zetrzyj na tarce.
- Ugotuj w osolonej wodzie makaron, powinien być al dente.
- Odcedzając makaron odlej około 2/3 szklanki wody.
- Do rondelka wrzuć porcje zupy Poltino, dodaj wodę z gotowania makaronu, podgrzej całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania. Możesz wykorzystać jedno duże lub cztery mniejsze, dzieląc wszystko od razu na porcje.
- Makaron zalej zupą, posyp startym serem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch rozsyp równomiernie ziarna słonecznika.
- Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
- Podawaj gorące, posypane ulubionymi świeżymi ziołami.
Jeden komentarz
Świetny pomysł! Chociaż na zdjęciu wygląda bardziej jak makaron z sosem niż zupa ;). Ale nie przyszłoby mi do głowy zapiekanie „pomidorówki”, do tej pory zdarzyło mi się to robić tylko z klasyczną francuską zupą cebulową.