Ryba, a tym razem dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem zielonego groszku to jedno z moich ulubionych połączeń. Wolno duszona śmietana jest idealnym dodatkiem do mniej tłustych gatunków ryby, a groszek dodaje tutaj tego „czegoś”.
Zestaw ryba i śmietana to jeden ze smaków z dzieciństwa – za świeżo złowionego szczupaka, podsmażonego na oleju, z cebulką oraz śmietaną dałabym się pokroić.
SKŁADNIKI:
- 800 g fileta z dorsza
- opakowanie mrożonego groszku marki Poltino
- 400 g śmietany 18%
- 1 cebula
- olej
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki ryby. Rybę przełóż do miseczki.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na tłuszczu po smażeniu ryby.
- Dodaj śmietanę i duś klika minut.
- Dodaj groszek i podsmażoną wcześniej rybę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze kilka minut.
- Podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.