DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Ryba, a tym razem dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem zielonego groszku to jedno z moich ulubionych połączeń. Wolno duszona śmietana jest idealnym dodatkiem do mniej tłustych gatunków ryby, a groszek dodaje tutaj tego „czegoś”.

Zestaw ryba i śmietana to jeden ze smaków z dzieciństwa – za świeżo złowionego szczupaka, podsmażonego na oleju, z cebulką oraz śmietaną dałabym się pokroić.

SKŁADNIKI:

  • 800 g fileta z dorsza
  • opakowanie mrożonego groszku marki Poltino
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki ryby. Rybę przełóż do miseczki.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na tłuszczu po smażeniu ryby.
  4. Dodaj śmietanę i duś klika minut.
  5. Dodaj groszek i podsmażoną wcześniej rybę.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze kilka minut.
  7. Podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dorsz w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
Dorsz w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz