Dzisiaj propozycja na pyszne, zdrowe śniadanie, czyli jajka sadzone na szpinaku. Sadzone czyli jajka siedź Taka nazwa sadzonego jajka obowiązywała w domu mojego męża – uwielbiam ją – tak cudownie oddaje ideę tej potrawy. Wybicie na patelnie i rozkaz – Siedź! Jajko i szpinak bardzo do siebie pasują, a zwłaszcza takie posadzone: biały, żółty i zielony… tylko jeść.
SKŁADNIKI NA JAJKA SADZONE NA SZPINAKU:
- garść świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego w liściach
- 2 jajka
- kawałek fety
- 1 łyżka oliwy
- ząbek czosnku (lub dwa)
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Pokroić, wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go wcześniej rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
- Dodać roztarty z solą czosnek, ser i doprawić do smaku.
- W szpinaku zrobić 2 wgłębienia i wbić do nich jaja.
- Jajo delikatnie posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Wesoła potrawa i smaczna zarazem:)
Jak tylko mój On wróci z wojaży zaserwuje mu takie pyszne śniadanko 🙂