JAJKA SADZONE NA SZPINAKU

Jajka sadzone na szpinaku

Dzisiaj propozycja na pyszne, zdrowe śniadanie, czyli jajka sadzone na szpinaku. Sadzone czyli jajka siedź Taka nazwa sadzonego jajka obowiązywała w domu mojego męża – uwielbiam ją – tak cudownie oddaje ideę tej potrawy. Wybicie na patelnie i rozkaz – Siedź! Jajko i szpinak bardzo do siebie pasują, a zwłaszcza takie posadzone: biały, żółty i zielony… tylko jeść.

SKŁADNIKI NA JAJKA SADZONE NA SZPINAKU: 

  • garść świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego w liściach
  • 2 jajka
  • kawałek fety
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku (lub dwa)
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Pokroić, wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go wcześniej rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
  2. Dodać roztarty z solą czosnek, ser i doprawić do smaku.
  3. W szpinaku zrobić 2 wgłębienia i wbić do nich jaja.
  4. Jajo delikatnie posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz