Ten przepis na tosty francuskie powstał do osiemnastego numeru Magazynu Kocioł, do działu z produktem regionalnym jakim był tym razem Chleb Szefa z wrocławskiej piekarni Państwa Krajewskich Złoto Nadodrza. Jest to 100 procentowy żytni, robiony z wody, mąki żytniej typu 720 i soli, a swoją nazwę zawdzięcza nieżyjącej pracownicy Złota Nadodrza – Pani Ewie Frączak. To jeden z moich ulubionych wrocławskich wypieków, który darzę niezwykłym sentymentem.
O piekarni możecie poczytać w ostatnim numerze (klik), a jeśli kiedyś zawitacie do nich na Henryka Pobożnego 20, koniecznie spróbujcie jeszcze jednego wypieku – czarnej bułki.
SKŁADNIKI:
- 8-10 cienkich kromek chleba żytniego na zakwasie
- 4 jajka
- 4-5 łyżek startego parmezanu
- ¼ łyżeczki soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka roztrzep z solą. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Każdą kromkę maczaj w rozbełtanym jajku.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.