Niektórzy na takie przepisy czekają z niecierpliwością, inni zamkną stronę gdy zobaczą, że składnikiem są podroby. U nas to się jada i bardzo lubimy podroby, a zwłaszcza serduszka. Tym razem chcę Wam zaproponować kacze serca w sosie koperkowym. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.
SKŁADNIKI NA KACZE SERCA W SOSIE:
- 1 kg serduszek z kaczki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą. Koperek opukać i posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.
- Podlać wodą, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlewać wodą).
- Pod koniec dodać koperek, a mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
- Według mnie taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ja dzisiaj podałam z kaszą jęczmienną pęczak.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Bardzo lubię podroby, ale serca zawsze przygotowywałam kurze. Kaczych jeszcze nie jadłam, czy smakują podobnie?
bardzo podobnie, są podobne wielkością i smakują tak samo…
Są troszeczkę większe i zawierają zdecydowanie mniej antybiotyków i chemii która są faszerowane kurczaki.