Dawno temu wypatrzone na jednej ze stron piękne sadzone, czekały na swoją kolej na ten właśnie lutowy weekend.
Bo zwykłe jajko sadzone w parówce, ale podane w niebanalny sposób, bo w kształcie serca.
SKŁADNIKI NA JAJKO SADZONE W SERCU:
(na jedną osobę)
- 2 parówki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- szczypiorek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
- Parówki rozkroić wzdłuż, ale tak aby zostawić około pół centymetra nienaciętego fragmentu. Wywinąć w kształcie serca, końcówki spiąć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć parówki, obsmażyć z jednej strony i obróć.
- Do każdego serca wbić jajo, oprószyć lekko solą oraz jeśli ktoś lubi pieprzem i smażyć. Można przykryć, wtedy białko szybciej się zetnie.
- Posypać szczypiorkiem, podawać ze świeżym pieczywem.
Inne inspiracje na pyszne śniadania znajdziesz tutaj, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.
11 komentarzy
To "danie" jest przykładem reguły, że cała sztuka tkwi w prostocie – fantastyczny pomysł! Szkoda tylko, że mój luby nie lubi parówek. Na prawdę świetny pomysł.
Paula… a może frankfurterki…
Hmm, nie wiem czy będzie dało się je tak łatwo wywijać jak parówki, które są trochę bardziej "plastyczne". Ale dzięki za podpowiedź, spróbuję z frankfurterką.
Paula sprobuj z bekonem
mozna chyba cos z papryki albo chleba wykombinowac ;p
pomysł z papryką też widziałam, jest świetny – plastry dużej papryki i do środka jajo – najlepiej jak będzie i czerwona i żółta – przepięknie to wyglądało
Super pomysł 🙂
jakie cudowne :]
piękne zdjęcie.
dokładnie rok temu mieliśmy takie śniadanko 🙂
My też rok temu jedliśmy podobne śniadanko 🙂
Cudowne śniadanie 🙂