Takie pierogi z płucek przygotowałam do wspólnej kotłowej sesji do 26 numeru Magazynu Kocioł. Już wcześniej dodałam pierwszą swoją propozycję w postaci pierogów z soczewicą, tym razem nieco kontrowersyjne nadzienie z wieprzowych płucek. W moim rodzinnym domu, to jeden z ulubionych przysmaków. Mój mąż i dzieci je uwielbiają. Tym razem w wersji z pełnoziarnistym ciastem na bazie mąki orkiszowej.
Co do sesji dla Kotła – koniecznie wpadnijcie pooglądać numer. Jest tam aż dziewięć pysznych propozycji pierogowych. Warto też popatrzeć na piękne zdjęcia autorstwa Moniki Pazdej.
SKŁADNIKI NA FARSZ Z PŁUCEK :
- 1 kg płucek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- oraz do podania cebulka podsmażona na oleju
SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
- około 150 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
- Płucka opłucz, odkrój i odrzuć twardsze części. Pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i odstaw na ok. pół godziny.
- Ponownie opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę wody, liście, ziele oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości (ok. 1, 5 godziny).
- Odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż płucka i dopraw solą oraz obficie pieprzem.
- Na koniec wbij jajka i wymieszaj.
PRZYGOTOWANIE CIASTA PIEROGOWEGO:
- Mąkę zalej gorącą wodą, wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsyp więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
- Rozwałkuj, wykrawaj koła, nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
- Gotuj w mocno osolonej wodzie, 3-4 minut od wypłynięcia.
- Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.
Jeśli kochasz pierogi, wpadaj po inne moje przepisy…