To kolejny z przepisów z wykorzystaniem podrobów. Tym razem to gulasz z serc wieprzowych, które podałam z przywiezionym z Czech knedlikiem. Knedlik jest prosty do wykonania, więc jeśli ktoś ma ochotę na takiego zrobionego własnoręcznie – zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI NA GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH:
- 70 dkg serc wieprzowych
- 1 cebula
- 3-5 ząbków czosnku
- 1-2 marchewki
- 1 -2 pietruszki (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka
PRZYGOTOWANIE:
- Serca przekroić wzdłuż, wycisnąć resztki krwi i dokładnie opłukać. Serca włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody dodać do smaku jarzynką, następnie gotować do miękkości. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać, następnie czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Na sporej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną cebulę, oprószyć solą, podgrzewać aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek i po chwili pokrojone serca oraz starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając, na koniec podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut.
Gulasz można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.
2 komentarze
mniam… smak kuchni mojej mamy 🙂 Jutro zrobię na 100%
Zrobiłem, świetne! Śmietana nadaj bardzo delikatny smak. Z drugiej części kupionych serc zrobiłem szaszłyki. Również polecam!