KASZA Z DOMOWYM PESTO

Niedawno pisałam Wam o książce Konrada Gacy „Kuchnia Fit”, dzisiaj przepis inspirowany pomysłami na lekkie dania z tej książki.

Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki kaszy amarantus*
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki lekko podprażonych orzeszków piniowych
  • sól do smaku

* możesz również wykorzystać drobny bulgur, kaszę jaglaną czy komosę ryżową

  1. Kaszę opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Jeśli podczas gotowania woda nie do końca się wygotowała, kaszę odsącz i nieco przestudź.
  3. Utrzyj bazylię z czosnkiem i pinią. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku solą.
  4. Wymieszaj kaszę z pesto.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Przepis wygląda bardzo ciekawie. Danie apetyczne i co najważniejsze dietetyczne. Myślę, że na pewno wypróbuję. Coraz poważniej zastanawiam się także nad zakupem książki Pana Gacy.

Zostaw komentarz