Niedawno pisałam Wam o książce Konrada Gacy „Kuchnia Fit”, dzisiaj przepis inspirowany pomysłami na lekkie dania z tej książki.
Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki kaszy amarantus*
- duży pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki lekko podprażonych orzeszków piniowych
- sól do smaku
* możesz również wykorzystać drobny bulgur, kaszę jaglaną czy komosę ryżową
- Kaszę opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Jeśli podczas gotowania woda nie do końca się wygotowała, kaszę odsącz i nieco przestudź.
- Utrzyj bazylię z czosnkiem i pinią. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku solą.
- Wymieszaj kaszę z pesto.
2 komentarze
amarantus to ziarno a nie kasza
Przepis wygląda bardzo ciekawie. Danie apetyczne i co najważniejsze dietetyczne. Myślę, że na pewno wypróbuję. Coraz poważniej zastanawiam się także nad zakupem książki Pana Gacy.