Już podawałam raz przepis na tę jedną z moich ulubionych zup, dziś krupnik pochodzący z książki pana Macieja Kuronia „Kuchnia Domowa”. Zupa wzbogacona o suszone grzyby, które dodały niezwykłego aromatu, całkowicie inaczej smakowa niż mój „zwykły” krupnik. Ugotowałam jej dość spory gar i kiedy oznajmiłam mojemu synowi, że na drugi dzień na obiad będzie to samo – stwierdził, że nic szkodzi, bo grzybowy krupnik jest OK.
Oprócz zwykłych suszonych grzybków dodałam magiczny proszek od mojej mamy – zmielone suszone grzyby. Świetny dodatek praktycznie do każdego rodzaju potraw.
Jeśli krupnik to musi być na wieprzowych żeberkach, jakoś nie wyobrażam sobie jej na jakimkolwiek innym mięsie. Talerz zupy z mięsną wkładką świetnie się sprawdzi jako jednodaniowy obiad.
SKŁADNIKI – KRUPNIK KURONIA:
- 40 dkg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 duża lub 2 małe pietruszki
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2-3 ziemniaki
- 15-20 dkg kaszy jęczmiennej
- 1 spora łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Żeberka dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić i gotować.
- Warzywa opłukać i obrać.
- Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę (może być też oczywiście seler – ja go nie używam – alergia).
- Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby proszek grzybowy i chwilkę smażyć na wolnym ogniu – grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
- Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Taką zupę lubię, też mam zawsze w zanadrzu suszone mielone grzybki, dodaje jeszcze pomidory. Wszystkiego najlepszego! Pozdrawiam
przeglądając przepisy by pokazać niedawno poznanej ukochanej jaki krupnik jadam tylko tutaj trafię po tzw zdjęciach Google na przepis z grzybami,
Osobiście jadam krupnik z nacią pietruszki , starta marchwią i pietruszka (korzeń którego nie lubię lecz zjadam bo nie wybiorę ) i mięsko dla smaku w zależności kto co woli wędzone lub też zwykły kawał kurczaka które jet poszarpane po ugotowaniu(może by mieszane koc wędzona do smaku kurczak do zjedzenia).
Dobry Przepis Na Krupnik jest tutaj i zamierzam w tym roku skorzystać i dodać świeże zmielonych grzybków z suszonymi. PS dzięki za przepisik.