KASZOTTO Z KURKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Kaszotto z kurkami

Przepis na kaszotto z kurkami znajdziecie w 29. numerze Magazynu Kocioł w dziale z bohaterem numeru – owsem. Polecam lekturę tego jesiennego numeru, bo jest w nim co czytać i oglądać. Drugim bohaterem, jest królowa końcówki lata – kukurydza, a tematem dodatkowym, w którym miałam dość duży udział są smarowidła. Na dniach zaproszę Was na przepisy z moimi pastami, które przygotowałam do tej sesji specjalnej.

Jeśli spodobał się Ci się przepis na kaszotto, a nie przepadasz za kaszą owsianą, oczywiście możecie wykorzystać inną np. pęczak lub gryczaną.

SKŁADNIKI NA KASZOTTO Z KURKAMI:

  • 1 szklanka kaszy owsianej, można zamienić inną kaszą
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu + do podania
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki oczyść pędzelkiem, większe grzyby pokrój.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie oprósz solą i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  3. Do cebuli wsyp kaszę i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Wlej połowę bulionu, zamieszaj, potem gotuj na małym ogniu. Po odparowaniu dodaj kurki, smaż chwilę, a po chwili wlej resztę bulionu.
  5. Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą.
  6. Dodaj starty parmezan oraz przekrojone na pół pomidorki, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszotto z kurkami

Wszystkich fanów kasz zapraszam na moje propozycje ich wykorzystania.

Jesienny comford food

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji! Kaszotto to super comford food!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *