Przepis na kaszotto z kurkami znajdziecie w 29. numerze Magazynu Kocioł w dziale z bohaterem numeru – owsem. Polecam lekturę tego jesiennego numeru, bo jest w nim co czytać i oglądać. Drugim bohaterem, jest królowa końcówki lata – kukurydza, a tematem dodatkowym, w którym miałam dość duży udział są smarowidła. Na dniach zaproszę Was na przepisy z moimi pastami, które przygotowałam do tej sesji specjalnej.
Jeśli spodobał się Ci się przepis na kaszotto, a nie przepadasz za kaszą owsianą, oczywiście możecie wykorzystać inną np. pęczak lub gryczaną.
SKŁADNIKI NA KASZOTTO Z KURKAMI:
- 1 szklanka kaszy owsianej, można zamienić inną kaszą
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 szklanki wody
- 1 cebula
- 250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
- 250-300 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu + do podania
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Kurki oczyść pędzelkiem, większe grzyby pokrój.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie oprósz solą i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli wsyp kaszę i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlej połowę bulionu, zamieszaj, potem gotuj na małym ogniu. Po odparowaniu dodaj kurki, smaż chwilę, a po chwili wlej resztę bulionu.
- Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą.
- Dodaj starty parmezan oraz przekrojone na pół pomidorki, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkich fanów kasz zapraszam na moje propozycje ich wykorzystania.
Jeden komentarz
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji! Kaszotto to super comford food!