PASTA JAJECZNA DZIADKA KAROLA

Pasta jajeczna

Przepis na tę pastę otrzymaliśmy wraz ze wspomnieniami do opowieści przesiedleńczej do 29 numeru Magazynu Kocioł. Pasta jajeczna znalazła się też w książce „Wrocławska książka kucharska” wydanej w serii wydawniczej Europejskiej Stolicy Kultury, Wrocław 2016, pod redakcją Irka Grina i Beaty Śniechowskiej.

Przepis pochodzi z archiwum rodzinnego Anny Komsty, a tytułowy Dziadek Karol, to dziadek Ani. Jest on bohaterem opowieści przesiedleńczej wspomnianego numeru Kotła.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotuj na twardo (gotuj maksymalnie 8-10 minut od zagotowania, aby nie ściemniały).
  2. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż na sitko i sparz wrzątkiem (dzięki czemu pasta będzie delikatniejsza i będzie mogła dłużej postać w lodówce).
  3. Ugotowane, jeszcze ciepłe jajka obierz ze skorupek. Drobno posiekaj, przełóż do miseczki i mieszaj wcierając w nie olej.
  4. Dodaj cebulę, dopraw do smaku solą i pierzem. Odstaw na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Pasta jajeczna świetnie będzie smakowała z różnymi dodatkami: suszonymi pomidorami, czarnuszką, kuminem czy posiekaną zieleniną. Można ją też posypać posiekanymi nasionami dyni lub orzechów włoskich.

Pasta jajeczna

Zobacz koniecznie inne przepisy na pasty do chleba. Do świetny dodatek nie tylko do kanapek. Można je podać ze słupkami warzyw, krakersami czy grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz