Taka dynia w tym roku pierwszy raz trafiła do mojej kuchni. Niewielka, o przepięknym intensywnym, pomarańczowym, prawie czerwonym kolorze. Ten kolor to karotenoidy, które korzystnie wpływają na nasze oczy i spowalniają procesy starzenia. Świetna w kuchni bo jadalna jest również delikatna skórka. Tutaj podpatrzyłam jak prosto można ją przyrządzić – wystarczy pokrojoną dynię skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na 20 minut do piekarnika. Nie ukrywam, że ponad połowa została zjedzona tak po prostu z blachy – dla mnie jest niesamowita. Blaszka z upieczonymi kawałkami dyni postawiona na stole świetnie zastąpiła popołudniowe przekąski. Słodkawy smak cudownie przełamie na przykład sos czosnkowy.
Część dyni została wykorzystana do przygotowania quesadillas z dynią – tym razem w wersji dla bezmięsnych.
SKŁADNIKI QUESADILLAS Z DYNIĄ:
- 8 placków tortilli
- 300 g łatwotopliwego sera
- 1/2 kg dyni hokkaido
- 8 łyżek kukurydzy konserwowej
- 8 łyżek czerwonej fasoli
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie oprószyć solą.
- Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, wystudzić a na koniec pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
- Jeden z placków ułożyć na dużej patelni – świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki (oczywiście 1/4 tych składników – musi starczyć na pozostałe placki), przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.
Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu – placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. - Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić – można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
- Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i kroić na ćwiartki lub na ósemki, a następnie upiec pozostałe quesadillas.
- Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem. Tutaj farsz jest łagodny więc idealnie będzie współgrać z ostrym dodatkiem.
2 komentarze
Wspaniałe ! uwielbiam dynię hokkaido ale w takiej wersji jeszcze nie miałam przyjemności jej zajadać. Jutro kupuję dynie i robię 🙂
Rewelacja!
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!